OŚWIADCZENIE BIURA PRASOWEGO ZG NSZZ POLICJANTÓW

602

Powrót NSZZ Policjantów w struktury centrali Forum Związków Zawodowych spotkał się z komentarzem Gazety Wyborczej zatytułowanym: „NSZZ Policjantów wstępuje do Forum Związków Zawodowych. Na złość „Solidarności”?.” Odpowiedzią na artykuł w GW jest poniższe oświadczenie Biura Prasowego ZG NSZZ Policjantów, zatytułowane: „Uciec od polityki”

Uciec od polityki

Wszechobecność polityki wydaje się nieunikniona. Niepowodzeniem kończą się wszelkie próby rozbicia homologicznej więzi polityki z otaczającym nas światem, ze zjawiskami jakie w tej przestrzeni zachodzą. Sprzymierzeńców w walce z tym zjawiskiem z pewnością nie znajdziemy wśród dziennikarzy, w każdym bądź razie nie wśród tych, którzy zamiast komentować rzeczywistość starają się ją kreować wedle własnej wyobraźni albo na zamówienie wydawcy.
Przykładem błyskotliwej kreatywności wykazała się Pani redaktor Adriana Rozwadowska z Gazety Wyborczej, komentująca dzisiejsze przystąpienie NSZZ Policjantów do Forum Związków Zawodowych – jednej z trzech reprezentatywnych central związkowych.
Doszukując się politycznego uzasadnienia Pani redaktor uznała, że przystąpienie NSZZ Policjantów do Federacji Związków Zawodowych, „to prztyczek w nos dany rządowi i „Solidarności”, która ostatnio z rządem żyje w wielkiej bliskości”. Żeby stwierdzenie nie brzmiało tak dosadnie, Pani redaktor przyozdobiła je efektowną fioryturą w postaci znaku zapytania.
Gratulując dziennikarskiego kunsztu pragniemy wyjaśnić, że decyzja NSZZ Policjantów o wyborze Forum Związków Zawodowych, jako platformy zapewniającej pełną reprezentatywność nie ma nic wspólnego z polityką ani nie jest też gestem wymierzonym przeciwko „Solidarności” czy OPZZ-towi.
Przynależność do jednej z trzech reprezentatywnych central nie może i nie powinno być tłumaczone wrogością bądź niechęcią do pozostałych organizacji. NSZZ Policjantów wielokrotnie współpracował z „Solidarnością” i z OPZZ. Stosunki z tymi organizacjami były przyjacielskie nawet wówczas, kiedy Forum Związków Zawodowych powstawało. A powstało dzięki współpracy z NSZZ Policjantów, który współtworzył tę organizację. Zamierzamy tę współprace kontynuować w przyszłości, w interesie funkcjonariuszy Policji i w interesie wszystkich środowisk pracowniczych, niezależnie od opinii wyrażanych przez niektórych polityków, działaczy związkowych czy dziennikarzy z zacięciem beletrystycznym.
Przystąpienie do Forum Związków Zawodowych jest powrotem w miejsce, w którym byliśmy, jest naprawą błędów, które NSZZ Policjantów popełnił w minionej kadencji, jest miejscem, które NSZZ Policjantów sam tworzył i jest też wolą Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ Policjantów wyrażoną 21 grudnia 2016 r.
Polityka nie służy Policji, nie służy policjantom, ani społeczeństwu. Polityka nie służy też żadnemu związkowi zawodowemu. Nieustannie o tym pamiętając, gorąco apelujemy, aby w nią nas nie mieszano.
Biuro Prasowe ZG NSZZ Policjantów